در چند دهه اخیر در ایران، صنعت روشنایی چند جهش بزرگ را شاهد بوده است. اوایل را به یاد بیاورید که در تمامی خانه ها لامپ های رشته ای استفاده می شده، تنها یک لوستر با لامپ های رشته ای برای یک سالن 25متر مربعی لازم بود تا مانند بخاری آن قسمت را گرم کند. پدر و مادر ها دائما نگران بودند تا لامپ اضافی خاموش بماند چون حتی یک لامپ هم تاثیر بسزایی بر قبض برق می توانست بگذارد
چندی بعد لامپ های CFL به بازار عرضه شد که توسط یک مدار الکترونیکی ساده Switch و High Voltage و همچنین تغییر کارکرد فیلامان داخل لامپ در آنها مصرف و اتلاف انرژی را تا سطح قابل قبولی پایین آورده بودند. ولی خب شاید کیفیت نوری مناسبی نداشت، دیر روشن می شد یا وقتی روشنش می کردید نور کمی داشت و به مرور زمان نور آن افزایش می یافت. خب برای رفع این مشکلات تا حدودی روی لامپ های CFL تغییراتی انجام شد. مدتها شاهد بودیم که مقالات بسیاری از گرایش الکترونیک قدرت مربوط به این مدارات بود که سرعت روشن شدن را بهبود داده بودند یا کارهایی مانند این.
ولی در میانه راه چیزی که به پتانسیل های آن توجه نشده بود LED ها بودند شاید به این دلیل بود که هنوز در مورد گازهای گلخانه ای یا لایه اوزون نگران نبودیم یا تا یک مقطع زمانی قیمت آنها به صرفه نبود، ولی با پیشرفت تکنولوژی هم نور بهتری داشتند هم قیمت بهتری هم نسبت توان مصرفی به نور تولیدی بهتری همین عوامل باعث شد تا مارکت روشنایی به سمت لامپ هایی با تکنولوژی LED بیاید.
داستان از سال 1907 توسط آقای هنری جزف راند شروع شد که متوجه اثری به نام برق درخشی شدند در ادامه راه دانشمندان فهمیدند در محل اتصال دو نیمه هادی وقتی جریان در حال عبور است کمی از الکترون های بازیگوش دچار انحراف شده و در اثر این انحراف انرژی آزاد می کنند که عموما این بسته های انرژی را ما فوتون می نامیم و فوتون ها همان عامل ایجاد کننده نور هستند.
تنها با یک قطعه نیمه هادی 1mm در 1mm یا کوچک تر می توانیم با توانی معادل 0.2 وات حدودا 24 لومن نور تولید کنیم . الان نمی خواهیم زیاد وارد مباحث علمی بشیم ولی حتما در مقالات بعدی سعی میکنیم بیشتر توضیح بدهیم.
خب LED ها به تکنولوژی بالاتری نسبت به تولید لامپ های رشته ای یا CFL نیاز داشتند. برای ساخت نیمه هادی ها مقیاس طراحی در حد نانومتر یا حتی میکرومتر بود .LED ها به درایور یا راه انداز های دقیقتری نیاز داشتند ولی خیلی راحت تر قابل بازیافت بودند. سازگاری بیشتری با محیط زیست داشتند و حتی راندمان خیلی بیشتری در مقایسه با نسل های قبلی خود داشتند.
در اصل اگر بخواهیم یک مقایسه ای بین این مصرف کنندگان داشته باشیم
همانطور که در تصویر فوق مشاهده فرمودید یک لامپ 60 وات با یک لامپ 6 وات LED مقایسه شده است و در لامپ LED انرژی تلف شده از 95% به 75% کاهش یافته است. همچنین یه دلیل دمای کمتر طول عمر بیشتری نصیب لامپ های LED می شود. این یک مقایسه ساده بود ولی اگر بخواهیم روی همین مقایسه ساده در توان مصرفی مانور بدهیم به نکات جالبی دست خواهیم یافت.
به عکس بالا توجه کنید این عکس بسیار دقیق تر از عکس قبلیست در محیط واقعی لامپ رشته ای 60وات چیزی حدود 750 لومن خروجی نور دارد و دمای آن به 181 درجه سانتیگراد می رسد. ولی در لامپ LED با توان 18وات و خروجی حدودا 840 لومن یعنی چیزی حدود 90لومن بیشتر در دمای 53 درجه سانتیگراد کار می کند.
خب با یک حساب کتاب ساده میشه فهمید بین دو لامپی که مقایسه شد لامپ LED چیزی حدود 30% تا 54% دما را کاهش داده است و خب در توان مصرفی با چیزی حدود 30% توان لامپ رشته ای نور را تا 10% افزایش داده است. دیگر حرفی برای گفتن باقی می ماند ؟؟؟